Taiteilijat
2023
Taneli Turunen, laulu
Markku Lepistö, harmonikka
Goran Gribajcevic, Krista Jäänsola, Ilona Vuorenoja, Aino Gribajcevic, Aura Lassila, viulu
Anna Kreetta Gribajcevic, Riikka Lounamaa, alttoviulu
Lauri Angervo,sello
Sampo Lassila, kontrabasso
Vappu Turunen, piano
Anna Kreetta Gribajcevic
Hampurin musiikkikorkeakoulun alttoviulunsoiton professori Anna Kreetta Gribajcevic opiskeli alttoviulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa Matti Hirvikankaan sekä Saksassa Diemut Poppenin ja Kim Kashkashianin johdolla. Aktiivisena kamarimuusikkona Anna Kreetta Gribajcevic on esiintynyt useilla koti- ja ulkomaisilla festivaaleilla. Kansainvälisissä alttoviulukilpailuissakin menestynyttä Gribajcevicia on kuultu mm. RSO:n, Tapiola Sinfoniettan ja Lontoo Filharmonia -orkesterin solistina. Gribajcevic on kantaesittänyt useiden suomalaisten säveltäjien teoksia, ja hän toimii Lohjalla vuosittain järjestettävän Omenapuun varjossa -kamarimusiikkitapahtuman taiteellisena suunnittelijana.
Goran Gribajcevic
Goran Gribajcevic opiskeli viulunsoittoa syntymäkaupungissaan Belgradissa sekä Rotterdamin konservatoriossa Jean-Jacques Kantorowin ja Olga Martinovan johdolla. Hän on toiminut kamari- ja orkesterimuusikkona mm. Hollannissa ja Belgiassa. Viime vuosina aktiivisista yhtyeistä mainittakoon ranskalainen Les Siécles- ja espanjalais-eurooppalainen BandArt-kamariorkesteri sekä ruotsalainen Van Der Pals-jousikvartetti. Vuodesta 2006 Goran Gribajcevic työskentelee viulunsoiton dosenttina Rotterdamin taideakatemia Codartsissa. Hän toimii myös BandArt-kamariorkesterin taiteellisena suunnittelijana sekä samassa tehtävässä Omenapuun varjossa-festivaalilla Lohjalla.
Krista Jäänsola
Krista Jäänsola on opiskellut Franz Liszt-Akatemiassa Budapestissa, Royal College of Music'ssa Lontoossa sekä Sibelius-Akatemiassa Helsingissä, joista viimeksi mainitussa suoritti solistidiplomitutkinnon vuonna 2001.Tempera-kvartetin jäsenenä (kvartetissa vuosina 1997-1999) hän suoritti kamarimusiikkitutkinnon Lontoossa vuonna 1999.
Vuoden 2001 Krista Jäänsola toimi viulistina Lapin kamariorkesterissa ja vuodesta 2002 hän on soittanut Sinfonia Lahdessa, jonka kamarimusiikkitoimintaan hän on osallistunut ahkerasti.
Omenapuun varjossa-festivaalin taiteilijoihin hän on kuulunut tapahtuman perustamisvuodesta lähtien.
Lauri Angervo
Lauri Angervo on opiskellut sellonsoittoa Sibelius-Akatemian lisäksi Berliinissä ja Bremenissä. Hänen opettajinaan ovat toimineet Arto Noras, Josef Schwab ja Alexander Baillie. Angervo toimii Lapin kamariorkesterin soolosellistinä. Kotimaan lisäksi hän on konsertoinut lukuisissa Euroopan maissa sekä Kiinassa ja Japanissa niin kamarimuusikkona kuin solistinakin. Selin-kvartetin jäsenenä hän voitti ensimmäisen palkinnon Concertino Praga-kilpailussa ja on toiminut aktiivisesti eri yhtyeissä ja orkestereissa kuten Avanti!, Oriol-Ensemble (Berliini),Ensemble Modern (Frankfurt), Helsingin Festivaaliorkesteri. Angervo aloitti F.M. Alexander-tekniikan opinnot 1995 ja valmistui Alexander-tekniikan opettajaksi keväällä 2003 Berliinissä Dan Armonin johdolla.
Hannele Solala
Hannele Solala aloitti pianonsoiton opinnot syntymäkaupunkinsa Tampereen konservatoriossa. Musiikin maisteriksi hän valmistui 1999 Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosastolta, missä opiskeli mm. pianon- ja klavikordinsoittoa. Pääainettaan urkujensoittoa hän opiskeli ensin Sibelius-Akatemian Kuopion koulutusyksikössä Mikko Korhosen johdolla ja myöhemmin Helsingissä Folke Forsmanin, Jaana Ikosen ja Markku Hietaharjun ohjaamana. Hannele asuu nykyään Nummi-Pusulassa ja on toiminut Omenapuun varjossa-tapahtumissa mukana vuodesta 2007 alkaen.
Sampo Lassila
Kulttuurillisesti rehevästä Itä-Helsingistä kajahtaa Sampo Lassilan kontrabasso. Iso viulu soi monenlaisissa kokoonpanoissa avantgardistisista improvisaatioyhtyeistä Sinfonia Lahteen. Muusikkosäveltäjän omaa, kamarimusiikillista suomalaisklezmeriä ovat esittäneet ja esittävät eri kokoonpanot duoista sinfoniaorkesteriin asti, etenkin oma yhtye Sampo Lassila NARINKKA ja Doina Klezmer. Lassilan musiikkia on syntynyt myös koreografi Tommi Kitin tanssiteosten musiikiksi ja dokumenttielokuvien taustalle.
Aika ajoin käy niin, että taiteellisen ja musiikillisen suunnittelijan ja tuottajan roolit ottavat ylivallan, ja osan työajasta myös vievät yhteisölliset luottamustoimet. Ammatillisena eteenpäinvievänä voimana Sampolla on jo pitkään ollut luottamus rehellisen musiikintekemisen hyväätekevään voimaan yhteiskunnassamme.
Riikka Lounamaa
Riikka Lounamaa opiskeli alttoviulunsoittoa sekä Sibelius-Akatemiassa että Saksassa Berliinin, Saarbrückenin ja Lyypekin musiikkikorkeakouluissa.
Vuodesta 2005 Lounamaa on työskennellyt alttoviulistina Sinfonia Lahdessa.
Musiikin lisäksi Lounamaan intohimoksi on muodostunut luonto ja sen monimuotoisuuden vaaliminen. Pieni maatila Lahden Ruuhijärvellä luo mahdollisuudet mehiläistarhaukseen sekä valkosipulin ja leikkokukkien viljelyyn.
Jarkko Uimonen
Jarkko Uimonen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta Olli Kososen oppilaana ja täydensi opintojaan Englannissa Royal Northern College of Musicissa Professional Performance tutkinnolla Duncan McTierin oppilaana. Tampere Filharmonian kontrabassoryhmän äänenjohtajana Uimonen on toiminut vuodesta 2001. Tämän lisäksi hän toimii myös Virtuosi di Kuhmo- kamariorkesterin basson äänenjohtajana ja on nykymusiikkiyhtye TampereRaw´n jäsen.
Matti Raijas
Matti Raijas aloitti trumpetinsoiton vuonna 1974 Joensuun musiikkiopistossa. Sieltä hän siirtyi Reima Jaatisen oppiin Helsinkiin. Myöhemmin hän pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemian solistiselle linjalle, Simo Rantasen trumpettiluokalle. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli myös tuolloin vastaperustetulla jazzlinjalla. Eri kursseilla hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Henry Adelbrecht, Timofei Dokshizer ja John Wallace.
Matti Raijas on työskennellyt muusikkona ja solistina sekä klassisen että jazzmusiikin parissa suomessa sekä useissa Euroopan maissa. Joensuun kaupunginorkesterissa hän aloitti vuonna 1986.
Laura Koistinen& Saku Koistinen
Laura ja Saku Koistinen ovat Pusulassa asuva
freelance-tanssitaiteilijapariskunta. He opiskelivat
Teatterikorkeakoulussa, josta valmistuivat tanssitaiteen maistereiksi 2009.
Valmistumisensa jälkeen ja jo sitä ennen molemmat tanssivat aktiivisesti
niin Suomessa kuin ulkomailla sekä toimivat molemmat myös koreografeina.
Tällöin he työskentelevät työparina toimien milloin tanssijoina,
assistentteina, Saku äänisuunnittelijana, Laura valokuvaajana tai
puvustajana toistensa teoksissa.
Laura Koistinen on tanssinut produktiokohtaisesti eri koreografien
teoksissa ja ryhmissä kuten Helsinki Dance Company, Hanna Brotherus Company
ja Und er libet. Parhaillaan Laura ohjaa lohjalaisille tanssin
aktiiviharrastajalle esitystä, joka nähdään Lohjan kesä tanssii
-festivaalilla. Työn alla on myös ryhmäteos viidelle naistanssijalle. Tyttö
-työnimellä kulkeva projekti saa ensi-iltansa seuraavana keväänä
Helsingissä. Esitysten tekeminen on tärkeää, mutta sen lisäksi opettaminen
on aina ollut Lauralle äärimmäisen tärkeä osa taiteellista työtä.
Parhaimmillaan nämä asiat kulkevat eri projekteissa sulassa sovussa ja sitä
kautta liikkeestä ja tanssitaiteesta löytyy alati uusia polkuja kulkea.
Laura onkin viime aikoina pitänyt paljon tanssi- ja koreografiatyöpajoja
eri puolilla Etelä-Suomea niin ammattilaisille, alan opiskelijoille kuin
kelle tahansa tanssista kiinnostuneille. Lauralle on tällä hetkellä
myönnetty Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahaston 1-vuotinen
taiteilija-apuraha.
Saku Koistinen on tehnyt tanssijantöitä vuodesta 2007 eri koreografien sekä
kotimaisten ja ulkomaisten ryhmien teoksissa, kuten Tero Saarinen Company,
Und er libet ja Fabulous Beast Dance Theatre. Saku tekee myös omia
koreografioita joista viimeisin, intialaisen tanssitaiteilija Saju Harin
kanssa tehty yhteiskoreografia Vice Versa, esitettiin ensi-illassa
Kajaanissa viime marraskuussa. Ennen tanssimista Saku opiskeli alttoviulun
soittoa Joensuun konservatoriossa. Musiikki on läsnä myös tanssin
tekemisessä, Saku toimii äänisuunnittelijana omissa ja Lauran
teoksissa. Tällä hetkellä Saku tanssii Saarisen uudessa elokuussa
ensi-iltaan tulevassa koreografiassa Morphed sekä suunnittelee tulevia
projekteja. Molempia tanssitaiteilijoita yhdistää intohimo liikkumiseen ja
tinkimättömään tekemiseen! Muita innoituksen kohteita työparilla ovat metsä
ja retkeily. Ja tietysti kaikki hyvä taide!
Juhana Ritakorpi
Juhana Ritakorpi valmistui muusikoksi Pirkanmaan ammattikorkeakoulusta 2004. Hän jatkoi opintoja Timo Hanhisen johdolla Turun musiikkiakatemiassa, jossa suoritti sellonsoiton A- tutkinnon parhain arvosanoin keväällä 2006. Kamarimusiikissa hän on saanut ohjausta mm. Martti Rautiolta, Nikolai Fadee’evilta, Ari Angervolta sekä Uusi Helsinki- ja Alban Berg- kvarteteilta.
Ritakorpi on työskennellyt freelancerina Tampere Filharmoniassa, Turun Filharmonisessa orkesterissa ja Sinfonia Lahdessa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa. Hän toimi Meri- Helsingin musiikkiopiston sellonsoiton ja kamarimusiikin tuntiopettajana 2004-2010.
Orkesteri- ja opetustyön lisäksi Ritakorpi on konsertoinut aktiivisesti niin omin konsertein kuin kamarimuusikkonakin esiintyen Avantin Suvisoitossa, Oulun Musiikkijuhlilla, Valoa kamariin!- festivaalilla Rovaniemellä sekä Omenapuun varjossa- festivaalilla Nummi- Pusulassa. Hän on myös äänittänyt suomalaisia duoja Yleisradiolle yhdessä viulisti Pasi Eerikäisen kanssa.
Lokakuusta 2010 alkaen hän on toiminut Oulu Sinfonian selloryhmän varaäänenjohtajana ja debytoi orkesterinsa solistina lokakuussa 2012 Leevi Madetoja- juhlakonsertissa. Vuoden 2012 alusta Ritakorpi on kuulunut orkesterinsa kamarimusiikkitoimikuntaan, joka vastaa Oulu Sinfonian kamarisarjan konserteista.
Ritakorpi on myös opiskellut ympäristöalaa Tampereen Ammattikorkeakoulussa, jossa hän on suorittanut Bachelor of Environmental Management- tutkinnon.
Sampo Lassila NARINKKA
Sampo Lassila Narinkka on yhtye, jonka suomiklezmeriksi kuvailtu, perustaja Sampo Lassilan säveltämä musiikki luo omintakeista siltaa kansanmusiikin, jazzin ja kamarimusiikin välille. Yhtyeen ohjelmistossa nykyisen klezmermusiikin monityylisyys nousee elävästi esiin. Juutalaisen kansanmusiikin, klezmerin, perinteen mukaan melodiat ovat kantava voima Narinkan musiikissa – ne kuljettavat musiikin tarinoita, joihin muusikkojen persoonat ja improvisaatio lisäävät omat mausteensa. Vaikuttavasta live-esiintymisestään tunnettu yhtye on julkaissut kaksi levyä: debyyttialbumi Suomiklezmer (2013) nousi kärkikahinoihin useilla maailmanmusiikkilistoilla ympäri maailman, ja vuonna 2016 julkaistu Vierailla Mailla oli mm. ehdokkaana vuoden etnoalbumiksi Emma-gaalassa.
Monipuolisesta taustastaan tunnettu kontrabasisti Lassila on uransa aikana vaikuttanut muun muassa yhtyeissä Edward Vesala Sound & Fury, Krakatau, Eero Hämeenniemi Nada, Doina Klezmer, Zagros Ensemble, Sinfonia Lahti ja Avanti!. Narinkassa Lassilan lisäksi soittavat useista eri maailmanmusiikin, jazzin ja klassisen musiikin yhtyeistä tutut Hannu Vasara (viulu ja alttoviulu) ja Harri Kuusijärvi (harmonikka).
Sampo Lassila · kontrabasso ja sävellykset
Hannu Vasara · viulu ja alttoviulu
Harri Kuusijärvi · harmonikka
Tango Finlandés
TANGO FINLANDÉS debytoi keväällä 2010. Berliiniin vakiintuneet suomalaiset muusikot, laulaja Taneli Turunen ja pianisti Jarkko Riihimäki, jotka musisoivat yhdessä ensi kertaa jo 1980-luvun alussa Helsingissä, löysivät uuden yhteisen sävelen suomalaisista tangoista. He pyysivät mukaansa viulisti Juan Gonzalesin ja ensimmäinen trio-kokoonpano oli valmis.
Muutamien värikkäiden esiintymisten jälkeen yhtye laajeni kvintetiksi ja esiintyi ensi kertaa uudella kokoonpanolla syksyllä 2011. Mukaan lähtivät seuraavat berliiniläiset muusikot: Alvaro Parra (viulu), Valentin Butt (Bajan) ja Esko Laine (kontrabasso).
TANGO FINLANDÉSin esiintymispaikoista mainittakoon mm.:
Berliinin konserttitalo, HanseMesse Rostock, BASF Schwarzheide, Café Lyrik, Amphitheater Monbijoupark sekä Tangonale Berlin.
Ensimmäisen CD:n materiaalia nauhoitettiin kesällä 2013.
Kaikki yhtyeen muusikot toimivat aktiivisesti muusikkoina myös muissa kokoonpanoissa:
mm. Berliinin konserttitalon orkesteri, Berliinin filharmoonikot, SkaZka-Orchestra sekä Lily & the Rhythm Tigers.
Kun lasketaan yhteen kaikkien yhtyeen jäsenten vuosittaiset konsertit, päästään helposti yli 350:n. Tämä tarkoittaa sitä, että lähes jokaisena vuoden päivänä voi kuulla jotain yhtyeen jäsentä jossain päin maailmaa, ja yhä useammin myös yhdessä, TANGO FINLANDÉS-yhtyeenä!
TAITEILIJAT 2005-2022
Goran Gribajcevic, Krista Jäänsola, Petri Kaskela, Ilona Vuorenoja, Ilana Gothóni, Jonni Hämäläinen, viulu
Anna Kreetta Gribajcevic, Riikka Lounamaa, Hanna Hohti alttoviulu
Ilkka Pälli, Taneli Turunen, Piotr Sobczak, Lauri Angervo, Elina Sipilä, Eija Huhtala, Joel Laakso, Juhana Ritakorpi, Risto Rajakorpi sello
Sampo Lassila, Jarkko Uimonen, kontrabasso
Anna Laakso, piano
Anna Marte, sopraano
Jutta Seppinen, Liisu Aurasmaa, mezzosopraano
Hannele Solala, Sirkku Rintamäki, Anna Lohi, urut
Alli Untala, Hanna Untala, Hanna Viitanen, Elise Mäntyranta, lastenkonsertit
Laura Koistinen, Saku Koistinen, tanssi
Matti Raijas, trumpetti
Sampo Lassila Narinkka
Tango Finlandés
Nummi-Pusulan Tanhuujat
Nummen seurakunnan lapsikuoro
Risto Rajakorpi
Risto Rajakorpi opiskeli sellonsoittoa Sibelius-Akatemiassa Arto Noraksen ja Düsseldorfissa Johannes Goritzkin johdolla. Lisäksi hän on osallistunut mm. Janos Starkerin ja Frans Helmersonin mestarikursseille. Vuodesta 1997 lähtien hän on toiminut Dortmundin filharmonikkojen soolosellistinä Saksassa. Hän myös esiintyy aktiivisesti niin solistina kuin kamarimuusikkonakin ja on työskennellyt useiden nykysäveltäjien kanssa kantaesittäen heidän teoksiaan.
Ilona Vuorenoja
Ilona Vuorenoja on opiskellut viulunsoittoa Berliinissä "Hanns Eisler"-musiikkikorkeakoulussa Stephan Picardin sekä Sibelius-Akatemiassa Kaija Saariketun johdolla. Musiikin maisteriksi hän valmistui vuonna 2004. Vuosina 2002-2007 Ilona Vuorenoja työskenteli Radion sinfoniaorkesterissa ja vuodesta 2008 lähtien Suomen Kansallisoopperan viulistina.